Terapia cranio-sacrală
Este o tehnică de medicină holistică, parte a tradiției osteopatice. Prin urmare, este definită o disciplină etiopatică, adică axată pe căutarea cauzelor primare care provoacă tulburări la o persoană.
Principiile tehnicii
Principiile anatomice pe care se bazează această metodă sunt prezența unor suturi între un os cranian și altul care să permită mobilitatea acestuia; această mobilitate nu ar fi legată de acțiunile mușchilor, ci ar fi generată de fluctuația lichidului cefalorahidian, de contracția unor celule ale sistemului nervos central, de mișcarea creierului și a măduvei spinării precum și de prezența meningelor, care leagă craniul de sacrum. Toate aceste componente, în stare sănătoasă, se mișcă armonios alternând faze de expansiune cu faze de contracție. Sutherland a numit acest lucru „Mecanismul respirator primar” sau MRP
Tehnica terapiei craniosacrale
Terapia cranio-sacrală constă în manipulări blânde ale oaselor craniene, văzute ca un mijloc de interacțiune cu sănătatea persoanei și a sistemului nervos central și periferic. Potrivit dr. Sutherland, prin această metodă este posibilă influențarea sistemului hormonal, tratând următoarele afecțiuni:
Beneficiile terapiei cranio-sacrale
Având în vedere că această metodă interacționează cu ceea ce Dr. Sutherland a numit Mecanismul Respirator Primar, este ușor de înțeles cum pot fi direcționate beneficiile către întregul corp. Mulți oameni care urmează tratament de terapie cranio-sacrală raportează că se simt foarte relaxați după aceea, cu mintea mai limpede. Această tehnică poate beneficia și celor care suferă de stres, dificultăți de învățare și de concentrare, hiperactivitate și dislexie. Este o metodă excelentă de restabilire a echilibrului și relaxare a corpului. Terapia cranio-sacrală este blândă și sigură. Din acest motiv este adesea recomandată în circumstanțe considerate „riscante” precum sarcina și după o operație. Ușurința tratamentului îl face ideal pentru copii, chiar și pentru nou-născuți.
Posibile contraindicații
Deși terapia cranio-sacrală este o tehnică neinvazivă, care urmărește îmbunătățirea funcționalității unui sistem fiziologic, aceasta are contraindicații precum epilepsia și hemoragiile și tumorile craniene (dacă la nivelul axei cranio-sacrale).
Sarcina terapeutului de terapie cranio-sacrală
Sarcina terapeutului craniosacral este foarte delicată deoarece constă în facilitarea mecanismului respirator primar, a cărui funcționalitate este de mare importanță pentru bunăstarea persoanei luate în considerare în ansamblu. Fiecare tratament este diferit si exclusiv, pentru ca respecta unicitatea persoanei si metamorfoza continua a fiecarui pacient. Întrucât ritmul cranio-sacral este foarte subtil, capacitatea de a-l percepe este una dintre principalele calități ale unui bun terapeut cranio-sacral și premisa esențială pentru punerea în practică a numeroaselor posibilități oferite de această tehnică holistică.
Curiozitate
Poate că nu toată lumea știe că toate benzile corpului provin din craniu, prin urmare, dacă comparăm aceste benzi cu coardele care mișcă o păpușă, este ușor de înțeles cum prin terapia cranian-sacrală putem influența întregul corp al unei persoane. În plus, unele manevre cranio-sacrale pot ajuta la naștere și pot reduce umflarea în întregul corp.
Mai jos sunt condițiile în care este posibil să beneficiezi de Terapia Craniosacrală:
„Regula arterelor este absolută, dar lichidul cefalorahidian guvernează” – W.G.Sutherland D.O.
Nume | Sedinte | Durata sedinta | Pret |
Sedinta Terapia Craniosacrala | 1 | 30 min. | 200 lei |
Abonament Terapia Craniosacrala | 5 | 30 min. | 800 lei |