Terapia Craniosacrala

Terapia cranio-sacrală

       Este o tehnică de medicină holistică, parte a tradiției osteopatice. Prin urmare, este definită o disciplină etiopatică, adică axată pe căutarea cauzelor primare care provoacă tulburări la o persoană.

Principiile tehnicii

        Principiile anatomice pe care se bazează această metodă sunt prezența unor suturi între un os cranian și altul care să permită mobilitatea acestuia; această mobilitate nu ar fi legată de acțiunile mușchilor, ci ar fi generată de fluctuația lichidului cefalorahidian, de contracția unor celule ale sistemului nervos central, de mișcarea creierului și a măduvei spinării precum și de prezența meningelor, care leagă craniul de sacrum. Toate aceste componente, în stare sănătoasă, se mișcă armonios alternând faze de expansiune cu faze de contracție. Sutherland a numit acest lucru „Mecanismul respirator primar” sau MRP

Tehnica terapiei craniosacrale

     Terapia cranio-sacrală constă în manipulări blânde ale oaselor craniene, văzute ca un mijloc de interacțiune cu sănătatea persoanei și a sistemului nervos central și periferic. Potrivit dr. Sutherland, prin această metodă este posibilă influențarea sistemului hormonal, tratând următoarele afecțiuni:

 • Tulburări funcționale ginecologice, cum ar fi perioadele dureroase
 • Tulburări funcționale ale sistemului nervos, cum ar fi anumite tipuri de dureri de cap, nevralgie, tulburări de somn și tulburări de vedere, cum ar fi strabismul
 • Tulburări funcționale de ocluzie sau mestecat, cum ar fi bruxismul sau mușcătura încrucișată, sinuzita, unele scolioze funcționale începând de la craniu
 • Tulburări funcționale ale copilului precum traumatisme la naștere, modificări ale formei craniului sau tipice „colicete” gazoase sau dureri de urechi.     

Beneficiile terapiei cranio-sacrale

        Având în vedere că această metodă interacționează cu ceea ce Dr. Sutherland a numit Mecanismul Respirator Primar, este ușor de înțeles cum pot fi direcționate beneficiile către întregul corp. Mulți oameni care urmează tratament de terapie cranio-sacrală raportează că se simt foarte relaxați după aceea, cu mintea mai limpede. Această tehnică poate beneficia și celor care suferă de stres, dificultăți de învățare și de concentrare, hiperactivitate și dislexie. Este o metodă excelentă de restabilire a echilibrului și relaxare a corpului. Terapia cranio-sacrală este blândă și sigură. Din acest motiv este adesea recomandată în circumstanțe considerate „riscante” precum sarcina și după o operație. Ușurința tratamentului îl face ideal pentru copii, chiar și pentru nou-născuți.

Posibile contraindicații

       Deși terapia cranio-sacrală este o tehnică neinvazivă, care urmărește îmbunătățirea funcționalității unui sistem fiziologic, aceasta are contraindicații precum epilepsia și hemoragiile și tumorile craniene (dacă la nivelul axei cranio-sacrale).


Sarcina terapeutului de terapie cranio-sacrală

      Sarcina terapeutului craniosacral este foarte delicată deoarece constă în facilitarea mecanismului respirator primar, a cărui funcționalitate este de mare importanță pentru bunăstarea persoanei luate în considerare în ansamblu. Fiecare tratament este diferit si exclusiv, pentru ca respecta unicitatea persoanei si metamorfoza continua a fiecarui pacient. Întrucât ritmul cranio-sacral este foarte subtil, capacitatea de a-l percepe este una dintre principalele calități ale unui bun terapeut cranio-sacral și premisa esențială pentru punerea în practică a numeroaselor posibilități oferite de această tehnică holistică.


Curiozitate

         Poate că nu toată lumea știe că toate benzile corpului provin din craniu, prin urmare, dacă comparăm aceste benzi cu coardele care mișcă o păpușă, este ușor de înțeles cum prin terapia cranian-sacrală putem influența întregul corp al unei persoane. În plus, unele manevre cranio-sacrale pot ajuta la naștere și pot reduce umflarea în întregul corp.


Mai jos sunt condițiile în care este posibil să beneficiezi de Terapia Craniosacrală:


 • PROBLEME ALE APARATULUI RESPIRATOR;
 • TULBURĂRI ENDOCRINE;
 • TULBURĂRI ALE ARTICULAȚILOR;
 • TULBURĂRI GINECOLOGICE;
 • TULBURĂRILE INIMII ȘI A VASOLOR DE SÂNGE;
 • TULBURARI DE SOMN:
 • AMEŢEALĂ;
 • TULBURĂRI DIGESTIVE;
 • TULBURĂRI ALE APARATULUI STOmatoGNATIC;
 • TULBURĂRI DE FUNCȚIE VISCERALĂ;
 • DUREREA CRONICA;
 • TULBURĂRILE UZULUI ŞI MEDIU;
 • PROBLEME PSIHO-SOMATICE ȘI HIPERACTIVITATE LA COPII;
 • TULBURĂRI DE ORIGINE POSTUROLOGICĂ.

„Regula arterelor este absolută, dar lichidul cefalorahidian guvernează” – W.G.Sutherland D.O.


Nume Sedinte Durata sedinta Pret
Sedinta Terapia Craniosacrala 1 30 min. 200 lei
Abonament Terapia Craniosacrala 5 30 min. 800 lei